Bemutatkozás

Lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület

Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület

Bemutatkozó

Egyesület 2005 májusától működő közhasznú szervezet. Célunk a kezdetekben a városi Duna part rendbe tétele és folyamatos karbantartása volt. A szinte áthatolhatatlan dzsungelből közös munkával kialakítottunk egy olyan területet, ahol a város lakói rendezett környezetben pihenhetnek, sütögethetnek, sétálhatnak vagy akár sportolhatnak is.

   A terület rendben tartása ma is folyamatosan feladatot ad egyesületünknek, de ezt a tevékenységet 2008-tól kiegészítettük a gyerekek kajak-kenu oktatásával. 6 éveskortól akár felnőtt korig foglalkozunk a vízi sportok népszerűsítésével edzéseinken. Van, aki csak a szabadidejének hasznos és egészséges eltöltésére keres kikapcsolódási lehetőséget nálunk, de a gyerekek jelentős része a Magyar Kajak Kenu Szövetség igazolt versenyzői. Ők heti 4-5, vagy akár több edzéssel készülnek tavasztól őszig a Dunán, télen pedig a tornateremben, konditeremben és uszodában, hogy minél eredményesebben szerepeljenek azon az évi 10-12 versenyen, ahol részt veszünk

A két tevékenység egyesítése a Nemzetközi Duna Nap, melyet minden évben egész napos rendezvénnyel, és sárkányhajó versennyel ünnepelünk, hogy felhívjuk a figyelmet a folyó védelmére és a partra csalogassuk városunk apraját és nagyját.Egyesületünk életének kiemelten fontos eseménye még a Lábatlani Sirály Kupa Népszerűsítő Kajakverseny is, melyen az esztergomi, nyergesújfalui, oroszlányi, mosonmagyaróvári, tatai és kimlei vizisport egyesületek ifjú kajakosaival versengenek sportolóink a csillogó érmekért.   

Vizisport bázisunkon a kajakversenyző gyerekek, túrázni vagy csak evezgetni vágyó felnőttek egyaránt megtalálják a helyüket. Csónakházunk egy olyan létesítmény, ahol a kultúrált öltözési és tisztálkodási lehetőségek mellett nyílik lehetőség kajakozni, kenuzni vagy akár sárkányhajózni.

Minél több gyerekkel és felnőttel szeretnénk megismertetni és megszerettetni a vízi sportokat.

Az óvodákban és általános iskolákban folyamatosan toborozzuk a sportolni vágyó gyerekeket, akik foglalkozásainkon ügyesedhetnek, erősödhetnek. A vizi sportok űzéséhez elengedhetetlen a biztos úszás tudás, melynek elsajátítását kiemelt feladatnak tekintjük. Így a gyerekek biztonságosan szállhatnak vízre kezdetben a kenukba, majd az ügyesebbek megtanulhatnak kajakozni. 

A legszorgalmasabbakból lesznek igazolt versenyzőink, akik képviselhetik egyesületünket és városunkat a régiós és országos bajnokságokon. Nem csak nekünk edzőknek jelent nagy örömet, minden lábatlani szíve megdobban, ha egy 2000 versenyzőt indító versenyen a hangosbemondó a Lábatlani Sirályok SE versenyzőit szólítja dobogóhoz.

Egész évben fontosnak tartjuk, hogy hasznos elfoglaltságot kínáljunk a gyerekeknek, amit nyári táborokkal túrákkal egészítünk ki, de szívesen látjuk vendégül a Dunán a településen és környékén táborozókat egy-egy vízifoglalkozásra, kisebb vizitúrákra, de akár egy jó kis vizi osztálykirándulás helyszínéül is szolgálhat a lábatlani Duna part. 

 Táboraink és versenyeink különböző helyszíneken, a Velencei tó partján, vagy a Tiszán, Tatán, Oroszlányban vagy akár Szegeden zajlanak, ahova a hajókat, lapátokat utánfutóval szállítjuk. Sportágunk elég szerigényes, így a kisbusz, amivel utazunk és a hajószállító vonta mindig alaposan meg van pakolva.

Lábatlan, 2020.02.02.

Sujbert Levente

Lábatlani Sirályok SE elnöke